Lage-temperatuur-stirlingmotor. Tekst bij de inschrijving voor de Herman Wijffels Innovatieprijs'.

HET "ENGINE OF THE FUTURE PROJECT".

Dit project waarvan de voortgang op http:www.greengasoline.eu wordt gepubliceerd ben ik eigenlijk niet begonnen om er geld mee te verdienen, maar vooral om de idëen die ik in de loop der jaren heb ontwikkeld niet onbenut verloren te laten gaan.

Stirlingmotoren zijn al meer dan honderd jaar populair bij een kleine groep buitengewoon vindingrijke techneuten en modelbouwers. Ondanks een theoretisch hoog rendement heeft dit type motor nooit kunnen concurreren met de gangbare verbrandingsmotoren.

Philips heeft vroeger wel stirlingmotoren gebouwd en verkocht.
Er heeft zelfs een autobus gereden in Nederland op een stirlingmotor.
General motors heeft enkele typen stirlingmotoren gebouwd.
De NASA heeft samen met andere organisaties en veel subsidie met het "Automotive Stirling Engine project" de Model II stirling gebouwd die in een personenauto is gebouwd en getest.
In Zweden is de Gotland-class onderzeeboten gebouwd met stirlingmotoren aan boord. Er zijn honderden modelbouw-Stirlingmotoren te koop.

Er zijn echter een aantal redenen waarom de stilingmotoren nog steeds niet in grote aantallen worden gebruikt. Dat heeft vooral te maken met hoge materiaalkosten, bouwkosten en tegenvallende redementen.

Het prototype dat ik nu bouw en waarop de inschrijving voor de "Herman Wijffels Innovatieprijs" betrekking heeft was eigenlijk bedoeld om op de website met bouwtekeningen en uitleg gepubliceerd te worden, zodat iedere handige knutselaar met weinig geld een stirlingmotor kan bouwen, van een formaat waarmee serieus energie kan worden opgewekt. De motor kan worden gesoldeerd of gelast met onderdelen voor waterleidingen (koperbuis en verbindingsstukken) en fietsenonderdelen (ketting, kettingwielen, fietsenventielen en een naafversnelling). Verder nog wat blik of dun plaatstaal een, metalen buis en nog wat zelf te maken metalen onderdelen.

Op de site staat ook het "Stirling Engine Design Program." Dat programma heb ik verder ontwikkeld van een programma dat ik vond op de site van de NASA. Binnenkort zal ik een versie publiceren met een uitbreiding waardoor het speciaal geschikt is voor het door mij bedachte type stirlingmotor. Dit programma berekent wat het vermogen en de efficiëntie is van de motor als men hem bouwt met de specificaties die in het programma zijn ingevoerd.
Na het testen van het eerste prototype kan ik het programma calibreren. Ik verwacht dat na het testen van een tweede prototype het programma met grote nauwkeurigheid de ideale proporties van een ontwerp kan voorspellen.

Nu ik eenmaal zover ben lokt er ook het perspectief om niet alleen allerlei techneuten op goede idëen te brengen, maar er ook een bedrijf mee op te zetten. Een zo goedkope grote stirlingmotor is ook een product dat verkoopbaar is.

Voor zover ik kan overzien zijn er geen octrooien die in de weg staan. Zelf heb ik steeds onbekommerd mijn idëen gepubliceerd op het internet, maar daarmee kan ik ook aantonen dat ik die uitvindingen toen al gedaan had, zodat anderen ze niet meer kunnen claimen. Als ik een prijs win, kan ik ook geld gebruiken voor octrooiaanvragen waar ik nu nog niet aan kan denken.

Voor de toekomst heb ik nog meer uitvindingen zoals een stirlingmotor waarvan het prototype heel wat duurder zal zijn. In die zin kan dit project en de "Herman Wijffels Innovatieprijs" een start zijn van iets dat past bij de tekst op de binnenkomst pagina van

GreenGasoline.eu

Promotion of clean ideas, to preserve the earth for generations to come.

Harrie van der Haghen.